Echipa OMS transmite primele concluzii despre originile SARS-CoV-2: Virusul nu s-a răspândit în Wuhan înainte de decembrie 2019. Este extrem de puțin probabil ca virusul să aibă originea în laborator

Echipa OMS transmite primele concluzii despre originile SARS-CoV-2: Virusul nu s-a răspândit în Wuhan înainte de decembrie 2019. Este extrem de puțin probabil ca virusul să aibă originea în laborator
Peter Ben Embarek, membru al echipei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) însărcinată cu investigarea originii Peter Ben Embarek, membru al echipei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) însărcinat cu investigarea originii bolii coronavirus (COVID-19), participă la conferința de presă a studiului comun OMS-China la un hotel din Wuhan, provincia Hubei, China februarie 9, 2021
Publicat: 09/02/2021, 15:58
Actualizat: 06/04/2021, 14:34

Ancheta mult așteptată, care a fost întârziată de China, face parte din ceea ce va fi un proces îndelungat de strângere a dovezilor privind originea virusului. O echipă de experți internaționali din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și din China a declarat marți că nu există dovezi suficiente că coronavirusul s-a răspândit în Wuhan înainte de decembrie 2019.

Echipa OMS, primele concluzii despre originile SARS-CoV-2

Datele timpurii sugerează că Covid-19 ar fi putut circula înainte de a fi identificat în orașul Wuhan în decembrie 2019, potrivit conducătorului chinez al echipei Organizației Mondiale a Sănătății care a publicat, marți, primele detalii ale misiunii sale de cercetare a faptelor  privind originea virusului.

„Acest lucru indică posibilitatea ratării circulației virusului în alte regiuni”, a spus dr. Liang Wannian, șeful grupului Covid-19 de la Comisia Națională de Sănătate din China și conducătorul chinez al echipei internaționale comune care include oameni de știință OMS.

Echipa OMS, formată din 17 membri, a finalizat marți prima etapă a anchetei  cu privire la originea COVID-19. O echipă paralelă de 17 membri din China s-a alăturat OMS pentru a conduce investigațiile.

Primele cazuri de boală asemănătoare pneumoniei au fost raportate în Wuhan, un oraș cu aproximativ 11 milioane de oameni de pe râul Yangtze, în provincia centrală Hubei, în decembrie 2019.

Echipa OMS a ajuns la Wuhan pe 14 ianuarie și, după două săptămâni de carantină, a vizitat zone cheie, cum ar fi piața de fructe de mare Huanan, care a fost legată de un grup de infecții timpurii, precum și Institutul de virologie Wuhan, care a fost implicat în cercetarea coronavirusului.

Echipa OMS a aterizat în Wuhan luna trecută, la mai mult de un an, după ce Covid-19 a fost detectat pentru prima dată acolo. Vizita mult așteptată face parte din ceea ce va fi un proces îndelungat de strângere a probelor privind  originea virusului pentru a răspunde la întrebări cheie despre agentul patogen și despre cum să prevenim focare similare – și, eventual, mai grave -.

„Este extrem de puțin probabil ca virusul să apară ca urmare a unui incident legat de laborator”

Dr. Peter Ben Embarek, șeful delegației OMS în China, a declarat reporterilor că este „extrem de puțin probabil” ca virusul să apară ca urmare a unui incident legat de laborator.

Membrul echipei OMS a spus că echipele au folosit patru ipoteze principale pentru a-și efectua analiza; un salt direct al virusului de la animal la om;  virus care sare la om printr-o gazdă intermediară; lanț alimentar, în special, produse alimentare congelate potențiale care servesc ca suprafață pentru răspândirea virusului la oameni; și posibilitatea unui incident de laborator ceea ce este extrem de puțin probabil.

S-a speculat în pandemie – alimentat parțial de fostul președinte Donald Trump – că virusul ar fi fost fabricat sau scurs accidental dintr-un laborator de la Institutul de Virologie Wuhan. Dar această teorie a fost în mare parte respinsă de comunitatea științifică globală și de cercetătorii chinezi care lucrează la laborator.

Anterior, marți, membru al echipei de experți a OMS a spus că partea chineză a acordat acces deplin la toate site-urile și personalul solicitat- un nivel de deschidere pe care nici el nu îl așteptase, a raportat Associated Press.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
La ce salariu visează o angajată care ia acum minimul pe economie. "În mână, fără...
Descoperirea secolului! Breaking news!
Dovezile găsite acasă la Alexandru Piscan, presupusul spion al rușilor: fotografii și filmări detaliate de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Rămâi FĂRĂ PERMISUL de conducere. Șoferii au interzis să facă asta pe trecerea de pietoni
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Vulturii și‐au schimbat traseul de migrație pentru a evita războiul din Ucraina
×